Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Kultea


Kortárs cukrászok sorozat
terefere kóstolóval
2016-02-24


Erre a programra a regisztráció befejeződött.

2016. február 24., szerda, 18 óra

2016-ban is folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:

Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Vendégek:

Koch Gáborné (Koch-Danica Cukrászda)

Óbudán az 1970-es években számtalan kis cukrászda működött, mindegyiknek megvolt a maga híres terméke., amiért a vendégek felkeresték őket. A kerület ebben az időben hatalmas változáson ment keresztül, a sok kis apró házakat lebontották, hogy helyükre tízemeletes panelházak kerüljenek. Ezzel együtt járt az, hogy a sok apró kis cukrászda is eltűnt. De nem mindegyik!
A Vörösvári úton ma is terjeng a vaníliaillat reggeli időben, nyáron pedig kígyózik a sor a fagylaltpult előtt.  Az üzletsoron található a Koch-Danica Cukrászda, ahol már több mint 30 éve készülnek a finomságok Koch Gáborné kezei között. Danica 1972-ben kapta meg szakmunkás bizonyítványát, pár év múlva már egy mesterlevél is igazolta a szakmai tudását. Óbuda kiemelkedő cukrász iparosától, Brüll Bélától - mesterétől - 1982-ben vette át az üzletét, melyet azóta is vezet. Számtalan szakmai kitüntetés tulajdonosa, és ötletgazdája a minden évben megrendezésre kerülő fagylaltversenynek is. Azok közé a szerencsés cukrászok közé tartozik, akiknek gyerekeik is ezt a szakmát választották, tehát tovább viszik a lángot….
Előadásában egy apró falatját ismerhetjük meg a régi óbudai cukrászvilágnak, és úgy gondolom a kóstolás után bátran állíthatjuk majd: Óbudának helye van a fővárosi gasztrotérképen.

Domonkos Dávid (Horváth Cukrászda)

Auguszt József híres cukrászmesternek van egy mondása: kétfajta cukrász van, az egyik naponta készíti a vendégeknek a süteményeket, a másik pedig versenyezni jár. Dávid az utóbbi kategóriába tartózik, ha a szakmai munkásságát megismerjük. Valóban más a napi termelés és más a versenyre való felkészülés. Más szemlélet, más tudás, más munkatechnológia szükséges emide-amoda. A versenyen való megmérettetésen a cukrász feszegeti tudása és az alapanyagok használatának korlátait, és a felszabadult képzeletnek nincs határa. No, valószínűleg ezért szereti a  versenyzést, és célja, hogy a legjobbak közé kerüljön.                                
Horváth Ferenc - akit már a szalon hallgatói megismerhettek – így mutatta be:
„Szakmai elkötelezettségéről számtalan hazai verseny kapcsán figyeltem fel, majd javaslatomra az Ipartestület támogatásával két nemzetközi versenyre neveztük be, ahol remek eredményt nyújtott.
• 2014. UIBC Junior Világbajnokság Taiwan: IX. helyezés
• 2015. Worldchefs Wacs Prága, Európa bajnokság: I. helyezés
Utóbbi eredmény hozadéka, hogy tovább folytathatja versenyzői aktivitását, hiszen ezzel az eredménnyel belépőt nyert Worldchefs Wacs világbajnokságra, 2016 szeptemberében, Thesszalonikiben.”

 

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Erre a programra a regisztráció befejeződött.
Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.


Kezdés: 18 óra
Belépo: 1000 Ft
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
(volt Dugovics Titusz tér)
Tel.:375-62-49
Fax.:269-54-28
e-mail: mkvm@iif.hu

Megközelíthető a 206-os és a 86-os busszal (Kiscelli u.), az 1-es villamossal és az 5-ös hévvel (Szentlélek tér)
Fenntartó intézmény: